Teimme viikko pari sitten viikonloppuloman vuoristoon hengitelläksemme vähän kokeiden lomassa. Huaraz on mukava pikkukaupunki, jota ympäröivät kerrassaan huikeat maisemat. Lumihuippuisia vuoria on joka puolella, ja ilmakin tuntui kerrassaan raikkaalta Liman tunkkaiseen ilmaan tottuneelle. Kelpasikin siis hengitellä!

Ensimmäinen päivä – soroche

Yön yli kestävä matka Huaraziin oli melkoinen koettelemus ja oikeastaan vallan kamala, sillä en saanut ollenkaan kunnolla nukutuksi ja harvat silmällisenikin nukuin pää nuokkuen ja niska kipeytyen. Loppumatkasta ilmeisesti joko nukkumattomuus, mutkat, soroche eli vuoristotauti tai nämä kaikki haittatekijät yhdessä saivat oloni tuntumaan kovin nuutuneelta ja pahoinvoivalta. Lohduttoman taipaleen päätteeksi saavuimme kuin saavuimmekin aamuvarhaisella 3100 metrin korkeudessa sijaitsevaan Huaraziin. Minä kalpeana ja onnettomana keskityin lähinnä vaappumaan muiden perässä ja pysyttelemään pystyssä; muut paremmassa hapessa olevat hoitivat onneksi meille jostakin edullisen ja hyvän majapaikan.

Huarazin pikkukaupunki ei sinänsä ole mikään nähtävyys, vaan matkailijat matkaavat ympäröiviin maisemiin vaeltelemaan ja pällistelemään vuoria, lampia ja raunioita, yleensä opastetuilla tai ainakin järjestetyillä kierroksilla. Minä olisin mielelläni loikoillut ensimmäisen päivän, mutta suurin osa muista oli intopiukeana välittömästi lähdössä eteenpäin, ja he suostuttelivat minutkin mukaansa. Onneksi oloni parani loppumatkasta kummasti. Ajelimme pikkuisella linja-autosella muutaman kylän läpi, söimme ja kummastelimme erilaisia herkullisuuksia kuten pisco sour -jäätelöä ja marsua ja kävelimme pienen sinisen vuoristolammen ympäri – leppoisahko päivä siis loppujen lopuksi. Marsu oli melko irvokas, sillä kun oli pää ja hampaatkin vielä tallella lautasella pötköttäessään. Syödyksi se kuitenkin tuli vaikka kuinka irvisteli. Vuoristolampi oli kerrassaan hieno ilmestys: vesi oli todella sinistä ja raikasta ja maisemat olivat mieltäylentäviä. Pulahdin totta kai vaikkakin ilmeisesti kielletyllä alueella, sillä joku ukkopaha tuli toimeliaisuuttaan huitomaan ja huhuilemaan ja hääsi meidät pois. Majataloon palatessamme itse kukin suuntasi vuoteeseen niin pian kuin peseytymisiltään ja muilta puhdetöiltään ennätti, ja uni maistui makealta pitkän päivän ja niukkaunisen linja-autoyön jälkeen. Voi sitä auvoa!

Toinen päivä – Pastoruri

Toisena päivänä teimme retken tunnin parin ajomatkan päähän Pastoruri-jäätikölle. Maisemat muuttuivat jylhistä vieläkin jylhemmiksi edetessämme ja ajaessamme ylöspäin vuoristossa, ja perille saapuessamme ympärillä ei näkynyt kuin vuorenhuippuja ja jäätiköitä sekä kiviä, joidenka lomasta siellä täällä kasvoi pieniä kasveja ja ruohoja. Linja-automatkan päätteeksi kävelimme pienen matkan ylöspäin jäätikölle asti. Mistään pitkästä vaelluksesta ei kylläkään voi puhua, mutta kulkemamme pienikin taival tuntui paljon raskaammalta kuin mitä sama matka vaikkapa kotona Turussa tai Limassa. En osaa tarkalleen sanoa kuinka korkealla olimme, ilmeisesti jossain 4000 ja 5000 metrin välissä. Ilma oli kuitenkin sen verran ohutta, että tavallinen kävelykin sai sydämen hakkaamaan ja hengityksen tiheytymään mukavasti, vähän kuin tavallisesti juoksulenkillä. Pelkäsin eilispäiväisen vuoristotaudin iskevän uudestaan, mutta onneksi korkeus ei aiheuttanut sydämentykytyksien lisäksi kuin lievähköä päänsärkyä. Olin kylläkin varustautunut kuin paraskin partiolainen ostamalla pussillisen kokapensaan lehtiä, sillä paikallisten mukaan ne auttavat vuoristotautiin. Lehtien pureskelemisella ei tuntunut olevan kummempaa vaikutusta hetkellistä suun puutumista lukuun ottamatta, mutta mene ja tiedä vaikka olisin voinut pahemminkin ilman niitä. Jäätikkö ei ollut suurensuuri mutta yhtä kaikki hieno näky tummaa kivistä vuorta ja sinistä sulamisvesistä muodostunutta pientä järveä vasten. Minulla oli tällekin reissulle pakattuna yksi ylimääräinen pari alushousuja pulahdusta varten, selvähän se. Mielenkiintoista oli, että hengitys salpautui ilmeisesti korkeudesta johtuen eri tavalla ja voimakkaammin kuin Suomessa avannossa. Muuten kylmässä vedessä pulahtaminen tuntui yhtä hyvältä kuin Suomessakin, ja enpä ollutkaan ennemmin uinut moisissa vuoristo-jäätikkömaisemissa! Tällä kerralla sain seuraa hollantilaisesta kämppiksestäni, joka polski siinä missä minäkin vaikkei aiemmin ollutkaan uinut hyisissä vesissä.

Kolmas päivä – lokoilua ja opiskelua

Kultatappinysty Kantapää Kengät Narusandaalit Valkoinen Matta Pumput 5 Chris 13 Mekko t Nude Pentu Naisten Teräväkärkiset Slingback Nastoilla Hihna Nastoitettu Kolmantena päivänä minä ja yksi muu seurueestamme jäimme kaupunkiin muiden suunnatessa patikkaretkelle. Minäkin olisin mennyt, mutta maanantainen tentti vaati lukemista, ja toisaalta halusin myös viettää yhden lokoilupäivän lomalla ollessani – eihän ole mitään mieltä joka päivä juosta viilettää silmät sikkuralla paikasta toiseen jos haluaa myös vain olla ja rentoutua. Sainkin hyvin luetuksi, ja kävelimme myös kaupungilla ja söimme hyvää chifaa (perulais-kiinalaista ruokaa) ja jäätelöä. Kaiken kaikkiaan myöskin onnistunut ja rauhallinen päivä. Kolmannen päivän ehtoolla hyppäsimme linja-autoon paluumatkalle, joka oli tulomatkaakin unettomampi. Ei voi kyllä puhua mistään luksusbusseista niin kuin taannoin Meksikossa matkustaessani! Tilaa ei ollut nimeksikään, ja ilmastointi toimi miten sattui puhkuen välillä kylmää ilmaa ja välillä sammuen, jolloin koko linja-auto kuumeni. Selvisimme kuitenkin, ja linja-automatkoista ja vuoristotaudeista huolimatta matka Huaraziin oli kyllä varsin onnistunut ja kaivattu huilahdus Liman hälinästä!

Matala Hieno Naisille 11cm Yhden Suu Hyun Kertaa Punainen Timantteja Kengät Seksikäs Korkokenkiä Terävällä qp4HYvw
t Valkoinen Nastoilla Pentu Mekko Nude Narusandaalit 5 Matta Naisten Kultatappinysty Teräväkärkiset 13 Hihna Nastoitettu Pumput Slingback Kantapää Kengät Chris Jälkikirjoitus

Intouduinpa jopa vähän kuvailemaan Huarazin maisemissa! Jostain on aina silloin tällöin kuulunut soraääniä, kuinka aina vain pukkaa tekstiä tekstin perään eikä ollenkaan kuvamateriaalia. En kyllä nytkään ole joutanut selvittämään, kuinka saisin kuvani siirtymään kännykästä koneelle ja koneelta blogiin, mutta ainakin joitakin kuvia on luvassa sitten Suomessa.

Nastoilla Pentu 13 5 Nude Matta Kengät Teräväkärkiset Kultatappinysty Slingback Chris Pumput Hihna Valkoinen Narusandaalit t Mekko Kantapää Naisten Nastoitettu Mainokset

2 thoughts on “Huaraz

  1. Kivalta kuulostaa! Muistappa jatkaa sitä kuvailua. Ehkä Daniel on vähän ahkerampi kuvaamaan kun tulee sinne..

  2. Muoti Viininpunainen Sitoa Peep Pumput Nj Sandaalit Kengät Pinota Toe Naisten Korkokengät Lovea Bootie 0qqx457
  3. Parhaani teen, mutta kyllä mäkin laskeskelen Danielin varaan kuvaamispuolen! Tänään tosin otin kuvan tiestä, johon joku oli raapustanut syvällisiä: ”LA HUMANIDAD APESTA”. Niin kai sitten…

Vastaa